Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ορολογία Τζαμάδων 1


Γλωσσάριο  Τζαμάδων.

Το επάγγελμα του τζαμά έχει και αυτό τη δικιά του ορολογία και ειδικές λέξεις για να περιγράψει διάφορα προϊόντα. Παρακάτω δίνονται κάποιοι βασικοί ορισμοί και αντίστοιχα η αγγλική ορολογία εάν κάποιος θέλει να ψάξει στο δίκτυο για περισσότερες πληροφορίες.

‘ Διπλά ‘  ή ‘Διπλωμένα τζάμια ‘.

Πάντοτε όταν αναφέρονται σε    διπλά  ‘ κρύσταλλα εννοούν τα 2 κρύσταλλα κολλημένα με ζεστή ή κρύα κόλλα και πηχάκι αλουμινίου ενδιάμεσα, δηλ τα διπλά θερμομονωτικά τζάμια. Στα αγγλικά ο συνήθης όρος είναι IGU –( ISOLATE GLASS UNIT). Δεν εννοούν  2 κρύσταλλα  ενωμένα με μεμβράνη  τα οποία ονομάζουν τρίπλεξ. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος γραφής τους είναι 4-12-5 που αναλύεται : ο πρώτος αριθμός αναφέρει το πάχος του 1ου κρυστάλλου ο δεύτερος αριθμός, το πάχος του αλουμινίου και άρα το διάκενο ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό κρύσταλλο και ο 3ος αριθμός το πάχος του εσωτερικού κρύσταλλου.

‘ Τρίπλεξ ‘.

Με τον όρο τρίπλεξ ονομάζουν 2 κρύσταλλα κολλημένα με μεμβράνη (pvb) για καλύτερη ασφάλεια. Ο αγγλικός όρος είναι Laminate και δεν αφορά μόνο 2 κρύσταλλα αλλά και περισσότερα. Στην ελληνική αγορά  όταν είναι 3 ή περισσότερα κρύσταλλα τα ονομάζουν συνήθως αλεξίσφαιρα. Λανθασμένα καθώς δεν υπάρχει σίγουρα κάποια πιστοποίηση για την αντοχή τους σε πυροβολισμούς. Αν λοιπόν συναντήσετε τον όρο ζητήστε διευκρινήσεις. Ο συνήθης τρόπος που τα γράφουν είναι 4+4: τα νούμερα αφορούν τα πάχη των κρυστάλλων και το ΄συν ΄ το ότι είναι κολλημένα με μεμβράνη χωρίς να αναφέρεται πόσες. Έτσι το 4+5+4 σημαίνει ότι είναι ένα τρίπλεξ κρύσταλλο το όποιο αποτελείται από δύο κρύσταλλα 4 χιλ. και ένα κρύσταλλο 5 χιλ συγκολλημένα με PVB . Διεθνώς συνήθως γράφονται 454.2 τα τρία πρώτα νούμερα αναφέρονται στα πάχη των κρυστάλλων η τελεία με το νούμερο που ακολουθεί σημαίνει ότι αυτά είναι συγκολλημένα με 2 pvb.

‘ Σεκουριτ ‘ ή ‘ Ψημένα ‘.

Έτσι ονομάζουνε τα κρύσταλλα που έχουν δεχθεί ιδιαίτερη επεξεργασία για γίνουν πιο ανθεκτικά. Συγκεκριμένα εάν κρύσταλλο σεκουριτ έχει 5 φορές μεγαλύτερη αντοχή από τα αντιστοίχου πάχους απλό κρύσταλλο. Επιπλέον όταν σπάσουν τέτοιου είδους κρύσταλλα σπάνε σε πολύ μικρά κομμάτια με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο ο τραυματισμός κάποιου. Η αγγλική ορολογία είναι tempered ενώ για τα απλά  - άψητα – είναι annealed. Χαρακτηριστικό που μας βοηθάει να εξασφαλίσουμε ότι ένα κρύσταλλο είναι σεκουριτ είναι η σφραγίδα που υπάρχει σε διακριτικό σημείο στην επιφάνεια του κρυστάλλου εκτός εάν έχει ζητηθεί να μην μπει σφραγίδα κατά την παραγγελία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο σε οποιοδήποτε σχόλιό σας χρειάζεται απάντηση. Ευχαριστώ.