Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Διπλή συγκόλληση - ειδη κόλλας Διπλών

Για να είναι σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές και την ευρωπαϊκή τεχνική οδηγία CE ένα διπλό κρύσταλλο πρέπει να έχει διπλή συγκόλληση.
Αυτό σημαίνει ότι κατά την κατασκευή του γίνεται συγκόλληση σε 2 σημεία.


Πρώτη συγκόληση
Πρώτα γίνεται συγκόλληση του αποστάτη - αλουμινίου ή ότι άλλο υλικό - με τα δύο κρύσταλλα και πρέπει  με την εφαρμογή πίεσης να ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο. υπάρχουν 2 τρόποι για τη διαδικασία αυτή.

  1. Ταινία. στις 2 πλευρές του αποστάτη συγκολείται ταινία διπλής όψης έτσι ώστε να επιτύχουμε στερέωση του αποστάτη ανάμεσα στο εσωτερικό και εξωτερικό κρύσταλλο, και μετά με την εφαρμογή πίεσης σε ειδική πρέσα να ασφαλίζουμε τη συγκόλληση. η ταινία διπλής όψεως είναι απο ειδικό υλικό που εξασφαλίζει αεροστεγανότητα και αντοχή στο χρόνο. Πρέπει να 'κρύβεται' μέσα στο κούφωμα και να μην δέχεται το φως του ήλιου γιατί διαφορετικά χάνει τις ιδιότητές της.
  2. Μπουτίλ -( Butil ). είναι καλύτερο υλικό και απαιτεί μηχάνημα για την εφαρμογή του. ουσιαστικά είναι κόλλα σε στέρεη μορφή που με θερμότητα ρευστοποιείται και στερεώνεται πρώτα στις 2 πλευρές του αποστάτη και κατόπιν με πίεση επάνω στα 2 κρύσταλλα. έχει καλ΄ύτερη πρόσφυση και αντοχή στο χρόνο και πρέπει να προφυλάσεται όπως και η ταινία διπής όψεως.
Δεύτερη συγκόλληση.  
Τύποι κόλλας για τη 2η συγκόλληση

Οι τύποι κόλλας για τη 2 συγκόλληση χωρίζονται σε 3 ομάδες με βάση τα κύρια χημικά συστατικά τους. Οι hot-melt ή ζεστές κόλλες, οι θειόκολες ή 2 συστατικών – κρύες και πιο σπάνια οι κόλλες με βάση τη σιλικόνη.

HOT-MELT

Πιο γνωστή στην αγορά ως Ζεστή κόλλα. Ανήκει στην οικογένεια των Hot Melt που σημαίνει ότι εφαρμόζεται με πιστόλι που την ζεσταίνει και κρυώνοντας στερεοποιείται. Είναι η κόλλα που συναντιέται πιο συχνά. Ένας από τους κύριους λόγους χρήσης της είναι η εύκολη και γρήγορη εφαρμογή και κυρίως ο μικρός χρόνος στερεοποίησης που έχει. Το αρνητικό είναι ότι δεν αντέχει όσο οι υπόλοιπες 2, σε μεγάλες και μικρές θερμοκρασίες. Καλό είναι να αποφεύγεται σε οριακά ζεστά ή κρύα κλίματα. Αποκόλληση μπορεί να εμφανιστεί όταν κολλιούνται κρύσταλλα με επιστρώσεις που ανεβάζουν θερμοκρασία. Τέτοια κρύσταλλα είναι π.χ. αυτά που μπλοκάρουν τη θερμότητα του ήλιου όπως τα ενεργειακά με ιδιαίτερα καλό συντελεστή g συνήθως τα μαλακής επίστρωσης. Για αυτό το λόγο αρχίζει σιγά – σιγά να αντικαθίσταται από τη κρύα κόλλα ή Θειόκολλα.

ΘΕΙΟΚΟΛΛΑ

Κόλλα 2 συστατικών με βασικό συστατικό τη θειόκολλα. Εχει πολύ καλή συμπεριφορά σε όλες τις καιρικές συνθήκες και σε όλους τους τύπους κρυστάλλου. Εφαρμόζεται με μηχάνημα που κάνει αυτόματα τη μίξη των 2 υλικών κάτι που είναι αρκετά σημαντικό για τη διάρκεια ζωής της.
Αρνητικά είναι :
ότι έχει διάρκεια ζωής όσο τα υλικά δεν είναι αναμεμιγμένα, άρα ο παραγωγός πρέπει να φροντίζει να την χρησιμοποίηση πριν την ημερομηνία λήξης, διαφορετικά θα αρχίσει να ‘ ξερνάει ‘ μετά από λίγο καιρό ένα συστατικό που στην εμφάνιση θυμίζει λάδι.
              Χρειάζεται περίπου 24 ώρες από την εφαρμογή της για την πλήρη στερεοποίηση της.

Χαρακτηριστικά για τις παραπάνω κόλλες.

Δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες και τον ήλιο.
Δεν πρέπει να αφήνουν κενά κατά τη συγκόλληση και πρέπει να καλύπτουν όλο το κενό ανάμεσα στα 2 κρύσταλλα. Πρέπει δε να έχουν πάχος περισσότερο από 6-7 χιλιοστά από την ακμή του κρυστάλλου και να έχουν επαφή με τη 1η συγκόλληση. Βλ σχήμα.
Πρέπει οι νεροχύτες του κουφώματος να είναι καθαροί και να μην συγκεντρώνεται στάσιμο νερό σε επαφή με τις κόλλες καθώς μειώνει δραστικά το χρόνο  ζωή τους.
Σε όχι απόλυτα κατακόρυφες κατασκευές είναι υποχρεωτικό να μπαίνει κόλλα 2 συστατικών. π.χ. οροφές αίθριων.

ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΥΠΟ ΚΟΛΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΥΠΟΥΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ UV ΑΚΤΙΝΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ.


             ΣΙΛΙΚΟΝΟΥΧΕΣ

Κόλες με βάση τη σιλικόνη που έχουν σπάνια χρήση. Αφορούν τύπους διπλών κρυστάλλων που μπαίνουν σε ειδικά κουφώματα και η κόλλα μπορεί να είναι εκτεθειμένη στο φώς του ήλιου με μια μικρή προστασία. Τέτοια κουφώματα είναι τα τύπου structural όπου δεν είναι εμφανές στην πρόσοψη το μεταλλικό κούφωμα.

Αναλυτικά οι 2 συγκολήσεις φαίνονται στην αναπαράσταση στην  Ανάρτηση  Διπλά κρύσταλλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο σε οποιοδήποτε σχόλιό σας χρειάζεται απάντηση. Ευχαριστώ.