Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Αέρια πλήρωσης διπλών κρυστάλλων


Αέρια πλήρωσης Διάκενου Διπλών Κρυστάλλων


Με τον όρο αέρια πλήρωσης εννοούμε τον τύπο αερίου που περιέχεται ανάμεσα στα 2 κρύσταλλα. Το αέριο αυτό μπορεί να είναι απλός ατμοσφαιρικός αέρας ή άλλα ευγενή ή παρόμοιων ιδιοτήτων αέρια που παρέχουν καλύτερη μόνωση ή ηχομόνωση ανάλογα το τύπο αερίου που τοποθετείτε.

ΓΕΝΙΚΑ
Το στρώμα αέρα ανάμεσα στα κρύσταλλα λειτουργεί ως μονωτικό σώμα έναντι της μεταφοράς θερμοκρασίας και ήχου. έστω και αν το κενό περιέχει απλό ατμοσφαιρικό αέρα υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις ώστε να λειτουργεί σωστά και με τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Κατά την κατασκευή του διπλού κρυστάλλου το αέριο ή ο αέρας έχουν κάποια συγκεκριμένη υγρασία και θερμοκρασία που τη συγκρατούν κατά τη σφράγιση της όλης κατασκευής. Στη διάρκεια του χρόνου όμως αλλάζουν οι συνθήκες του περιβάλλοντος π.χ. υγρασία , θερμοκρασία , ατμοσφαιρική πίεση. Η σωστή κατασκευή του κρυστάλλου σημαίνει ότι ο αέρας στο εσωτερικό δεν θα παρουσιάσει υγροποίηση ή δεν θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό η πίεση ώστε να υπάρξει εμφανής παραμόρφωση των επιφανειών του κρυστάλλου και άρα των αντικειμένων όταν τα κοιτάμε μέσα από το κρύσταλλο. 
Πιο συγκεκριμένα :
Αλλαγή ποσοστού υγρασίας. Στη διάρκεια του χρόνου με τις αλλαγές θερμοκρασίας ανά εποχή το διπλό κρύσταλλο θα δεχτεί θερμοκρασίες διαφορετικές από αυτές που είχε κατά τη κατασκευή του. Έτσι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει υγροποίηση του εσωτερικού αέρα λόγο διαφορετικής θερμοκρασίας στο εξωτερικό κρύσταλλο, φαινόμενο παρόμοιο με την εμφάνιση υγρασίας (εξωτερικό θάμπωμα) στα μπουκάλια με νερό όταν τα βγάλουμε από το ψυγείο. Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου τοποθετούνται μέσα στον αποστάτη αλουμινίου πυριτικά άλατα και αυτά μέσω των μικρών τρυπών που υπάρχουν στο αλουμίνιο απορροφούν ή απελευθερώνουν την ανάλογη υγρασία ώστε να μην υπάρξει υγροποίηση στα εσωτερικά τοιχώματα των κρυστάλλων. Τα πυριτικά άλατα δουλεύουν καθ όλη τη διάρκεια ζωής του διπλού για να ρυθμίζουν το ποσοστό υγρασίας στο εσωτερικό των κρυστάλλων. Απορροφώντας υγρασία αλλάζει και η μάζα τους, γι΄ αυτό δεν πρέπει να είναι τελείως γεμάτα από πυριτικά άλατα τα πηχάκια αλουμινίου ώστε  να μπορούν να διαστέλλονται όταν απορροφούν νερό. Αντίστοιχα εάν για κάποιο λόγο αχρηστευθούν γίνεται αντιληπτό από το θόλωμα λόγο υγρασίας. Επίσης εάν χαλάσει η σφράγιση ( οι κόλες δηλαδή) γίνεται το ίδιο καθώς αχρηστεύεται η δυνατότητα των αλάτων.
Αλλαγή θερμοκρασίας. Η αλλαγή θερμοκρασίας έχει να κάνει πρώτα με το ποσοστό μεταφοράς θερμοκρασίας , κάτι που θα δούμε πιο αναλυτικά στους διάφορους τύπους αερίου και δεύτερον στην αλλαγή της ατμοσφαιρικής πίεσης που αναλύεται αμέσως μετά.
Αλλαγή πίεσης. Αναφερόμαστε στην διαφορά πίεσης που μπορεί να υπάρξει μεταξύ του περιβάλλοντος χώρου και του εσωτερικού του κρυστάλλου η οποία μάλιστα δεν είναι σταθερή καθώς η ατμοσφαιρική πίεση αλλάζει συνεχώς. Ανάλογα λοιπόν τη διαφορά πίεσης το κρύσταλλο διαστέλλεται ή συστέλλεται αν η διαφορά πιέσεων είναι αρνητική. Συστολή ή διαστολή σημαίνει ότι ‘φουσκώνει’ ή αντίστοιχα ‘ λεπταίνει ΄ ειδικά στο κέντρο της επιφάνειας. Αυτό είναι εύκολα ορατό σε προσόψεις που έχουν έντονα ανακλαστικά γυαλιά ( κυρίως κτήρια γραφείων) όπου φαίνεται παραμορφωμένο το είδωλο από τα απέναντι κτήρια. Μάλιστα μπορούμε να παρατηρήσουμε διαφορετικό βαθμό παραμόρφωσης ανά εποχή του χρόνου. Επίσης έντονο είναι το φαινόμενο σε μεγάλους υαλοπίνακες όπου μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό πρόβλημα αν δεν έχει υπολογιστεί το πλάτος του διάκενου και τα πάχη των κρυστάλλων, καθώς μπορεί να έρθουν σε επαφή τα δύο κρύσταλλα στο κέντρο τους.



EIKONΑ 1. χαρακτηριστική εικόνα που παρουσιαζουν κρύσταλλα με επίστρωση ανακλαστικού στρώματος και παραμόρφωση που οφείλεται σε διαφορά πίεσης μεταξύ  του περιβάλλοντος και του εσωτερικού του διπλού κρυστάλλου.
Ειδικός χειρισμός πρέπει να γίνει και στην περίπτωση που ο υαλοπίνακας θα μεταφερθεί ή θα τοποθετηθεί σε διαφορετικό υψόμετρο από αυτό που κατασκευάστηκε ( άρα θα δεχθεί και διαφορετική ατμοσφαιρική πίεση). Γι αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν 2 λύσεις.
1η. κατά τη σφράγιση αφήνουμε τρύπα στο πηχάκι αλουμινίου και στη κόλλα ώστε να υπάρχει αποσυμπίεση και σφραγίζουμε με κρύα κόλλα 2 συστατικών στο τόπο της τοποθέτησης.
2η. τοποθετούμε κατά τη κατασκευή ειδική βαλβίδα η οποία αφήνεται ανοικτή κατά την μεταφορά και κλείνεται αμέσως πριν την τοποθέτηση.

Τύποι Αερίων.
Τα απλά διπλά κρύσταλλα εφόσον δεν ζητηθεί κατά την παραγγελία τους περιέχουν κοινό ατμοσφαιρικό αέρα και άρα η δυνατότητα θερμομόνωσης είναι η μικρότερη δυνατή. Για να πετύχουμε μεγαλύτερη θερμομόνωση πρέπει να πληρωθεί το κενό με άλλου τύπου αέρια.

ARGON.
Ένας από τους τύπους αερίου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλύτερη θερμομόνωση. Είναι το πιο σύνηθες και το ποσοστό πληρότητας ώστε να έχει αποτέλεσμα είναι γύρω στο 90 % του όγκου του διάκενου. Δεν αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά ορατότητας-διαύγειας η χρωματικής απόδοσης του τζαμιού. Επίσης δεν είναι τοξικό και δεν υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση σπασίματος των κρυστάλλων να δημιουργήσει προβλήματα υγείας αν το εισπνεύσει κάποιος. Δεν διαφεύγει και σύμφωνα με τους κατασκευαστές επιτρέπεται μικρή απώλεια της τάξης  του 5% σε διάστημα 15 ετών.

KRYPTON.
Αέριο της ίδιας οικογένειας ( ευγενή αέρια) με το Argon αλλά : πολύ πιο ακριβό και με καλύτερες θερμικές και ηχομονωτικές ιδιότητες. Η χρήση του συνίσταται όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη ηχομόνωσης. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά παραμένουν ίδια με αυτά του Argon.

ΑΛΛΑ ΑΕΡΙΑ.
Μέχρι το πρόσφατο παρελθόν χρησιμοποιείτο και το αέριο με την εμπορική ονομασία SF6. Απαγορεύτηκε πρόσφατα για λόγους δημόσιας υγείας. Ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό σαν ηχομονωτικό υλικό.

CE
Εάν τα διπλά κρύσταλλα που θα παραγγέλλει κάποιος περιέχουν κάποιο από τα ειδικά αέρια καλό θα είναι να προσέξει και να ζητήσει το πιστοποιητικό CE που θα του δοθεί να αναφέρει ότι ο κατασκευαστής έχει τα αποτελέσματα του τέστ για την πλήρωση με το αντίστοιχο αέριο. Παράδειγμα όπως αυτό που περιέχεται στο παρακάτω PDF αρχείο. 

1 σχόλιο:

θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο σε οποιοδήποτε σχόλιό σας χρειάζεται απάντηση. Ευχαριστώ.