Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ορολογία Τζαμάδων 3



ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΟΚΟΡΟ

      Η λέξη Σόκορο είναι κοινή σε όλα τα υλικά που προσφέρονται σε ‘ φύλλα ‘  λ.χ. μελαμίνες – μαρμάρινες πλάκες, κ.λ.π. Είναι η ‘ μικρή ‘ πλευρά των κρυστάλλων , ουσιαστικά η πλευρά που δηλώνει και το πάχος του γυαλιού. Το παρακάτω σχήμα εξηγεί καλύτερα τι εννοούμε λέγοντας σόκορο.







ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΙΘΕΡΑΣ

Ο αιθέρας μπορεί να δημιουργηθεί κατά την κοπή των κρυστάλλων. Όταν χαράσσουμε τα κρύσταλλα ώστε μετά να τα τεμαχίσουμε είναι πιθανό στο σημείο κοπής το σόκορο του γυαλιού να μην είναι καθαρό – δηλ να έχει μικρές προεξοχές από κρύσταλλο η οποίες μάλιστα είναι πολύ κοφτερές και η ελάχιστη επαφή με το δέρμα μπορεί να κάνει αρκετά σοβαρό και βαθύ τραυματισμό. Αιθέρα είναι πολύ εύκολο να συναντήσουμε στα κρύσταλλα μεγάλου πάχους, από 8 χιλ και πάνω. Είναι μειονέκτημα για την αντοχή των κρυστάλλων και σε πολλές εφαρμογές απαιτείται το ροντάρισμα – τρόχισμα για να αποφύγουμε σπάσιμο του κρυστάλλου χωρίς ιδιαίτερη φόρτιση – αυτόθραυση  (από βάρος,  πίεση ή έντονη θερμοκρασιακή μεταβολή). Υποχρεωτικά όλα τα securit κρύσταλλα είναι τροχισμένα ώστε να μην έχουν αιθέρα η σκλέτζες  και έτσι κατά την επεξεργασία να έχουν ομοιόμορφη διασπορά θερμοκρασίας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΚΛΕΤΖΕΣ

Και οι σκλέτζες δημιουργούνται κατά την κοπή των κρυστάλλων. Είναι μικρά κομμάτια γυαλιού που λείπουν από τις επιφάνειες των γυαλιών. Κατά τη διαδικασία κοπής, στην πλευρά που κόβουμε μπορεί σε κάποιο σημείο να έχουμε αιθέρα και σε κάποιο άλλο σκλέτζα. Όσο ποιο μεγάλο πάχος έχει το γυαλί που κόβουμε τόσο ποιο πιθανό είναι να δημιουργηθούν αιθέρας και σκλέτζες. Εάν δε η κοπή δεν είναι ευθεία αλλά καμπύλη τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχουμε στο σημείο κοπής αιθέρα η σκλέτζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο σε οποιοδήποτε σχόλιό σας χρειάζεται απάντηση. Ευχαριστώ.