Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Θερμικό σοκ – Αυτόθραυση Υαλοπινάκων.



       Η δημιουργία δυνάμεων (μηχανικής φύσεως) που έχουν την τάση να σπάσουν το γυαλί εμφανίζονται στην περίπτωση μεγάλων θερμοκρασιακών διαφορών στην επιφάνεια του γυαλιού. Όταν δηλαδή 2 σημεία στην επιφάνεια του γυαλιού έχουν μεγάλη διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ τους.
Αιτίες για τη εμφάνιση μεγάλων θερμοκρασιακών διαφορών σε μια επιφάνεια γυαλιού είναι:

α) Οι ακτίνες του ήλιου.
      Η επίδραση του ήλιου εξαρτάται από τον προσανατολισμό του παραθύρου. Θεωρητικά, οι ακτίνες του ήλιου δεν θα είχαν καμία επίδραση στη δημιουργία θερμικών εντάσεων, εάν ολόκληρη η επιφάνεια του γυαλιού εκτίθενται εξίσου στον ήλιο και η θερμοκρασία σε όλη την επιφάνεια γυαλιού κατανέμεται ομοιόμορφα. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια στην πράξη, καθώς τα τζάμια βρίσκονται περιμετρικά μέσα στο κούφωμα – πλαίσιο - και άρα δέχονται λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία . Ενώ συχνά για κάποιο διάστημα της ημέρας είναι εν μέρει σε σκιά. Αυτός είναι ο λόγος που μόνο θερμικά σκληρυμένο γυαλί – security - πρέπει να τοποθετείται σε σημεία που θα σκιαστούν, ιδιαίτερα αν αυτό συμβαίνει κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες της ημέρας.
   Οι διαφορές θερμοκρασίας που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία είναι, σε πολλές περιπτώσεις, το αποτέλεσμα των χαρακτηριστικών απορρόφησης του γυαλιού. Ως εκ τούτου, η εμφάνιση θερμικών τάσεων μπορεί να εκτιμηθεί λαμβάνοντας υπόψη τον προσανατολισμό του κτιρίου, την κλιματική ζώνη και άλλες παραμέτρους που περιγράφονται στον Πίνακα (κουφώματα, σκιές, κουρτίνες, κλπ). Όταν ο δείκτης απορρόφησης υάλου  είναι μεγαλύτερος από 50% ( a > 50), ο κίνδυνος της θερμικής έντασης πρέπει να αξιολογείται και το γυαλί πρέπει να υποστεί επεξεργασία θερμικής σκλήρυνσης – security -.

β) Συνθήκες κλιματισμού και θέρμανσης.
    Η θέση και η ένσταση της θέρμανσης και ψύξης του εσωτερικού χώρου. Συσκευές κοντά στα τζάμια μπορούν να δημιουργήσουν ζώνες με διαφορετική θερμοκρασία πάνω στην επιφάνειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο σε οποιοδήποτε σχόλιό σας χρειάζεται απάντηση. Ευχαριστώ.